Aktuality

Objevila se Vám na pozemku cizí deponie zeminy? Stavební úřad by měl problém vyřešit.

11. 6. 2024

Před nedávnem jsme pro klienta – obec řešili otázku, jak zajistit odstranění deponie zeminy uložené na jeho pozemku sousedním stavebníkem.

Deponie byla vyšší než 6 metrů, takže jako terénní úprava podle stavebního zákona jednoznačně vyžadovala územní rozhodnutí. Navíc se jednalo o odpad ve smyslu zákona o odpadech, jelikož stavebník neměl zajištěno, že celý objem zeminy bude následně použit pro účely jeho stavby. Stavebník tedy porušil hned 2 zákony.

Stavební úřad se zpočátku odmítl věcí zabývat. Argumentoval, že deponie povolil a její použití bylo zajištěno v rozhodnutí o umístění stavby, v jejíž souvislosti deponie vznikla.

Po důkladnějším zkoumání však vyšlo najevo, že deponie byla umístěna mimo povolené místo, a navíc v mnohem větším objemu.

Do řešení se musel zapojit až nadřízený krajský úřad, který na náš podnět donutil stavební úřad konat místní šetření, na kterém bude věc postavena najisto.

Kromě uložení odstranění deponie hrozí stavebníkovi pokuta od stavebního úřadu až do výše 200.000,- Kč. Oddělení odpadového hospodářství může stavebníkovi jako původci odpadu uložit ještě vyšší pokutu.

Nepovolené ukládání zeminy, navíc na cizích pozemcích bez souhlasu vlastníka, se nemusí vyplatit. A to ani v případě, kdy má stavebník dobré vztahy se stavebním úřadem.

Autoři: Milan Prieložný, Eva Plášilová